Hæng en julesok over pejsen

jule sok til pejsen

Hus og Have

Traditioner i julen er der masser af, men en af de mest hyggelige og nostalgi-vækkende traditioner er nok julesokken. En julesok kan have mange funktioner; den kan fyldes med gaver, godter eller blot være et bidrag til at gøre hjemmets indretning lidt mere julet i julemåneden.

Når juletræet er på plads, kravlenisserne hænger omkring i stuen og julebagværket er i ovnen, og du tænker der mangler noget, så kan jeg garantere dig at dette tomrum kan udfyldes med en julesok.

Da jeg var barn, var det altid i julesokken mine adventsgaver lå, og jeg ventede spændt hele ugen på at se hvad der ville dukke op i sokken om søndagen. Men hvor stammer julesokken egentlig fra? Er det en “coca-cola”-tradition eller ligger der noget mere sagnomspundet bag?

Odins hest var sulten


Traditionen går faktisk helt tilbage til det oldnordiske samfund, hvor hedenske vikinger herskede det daværende samfund. Historien går på, at børn dengang satte deres støvler frem og lagde hø i dem, så Odins hest Sleipner kunne spise af dem, når Odin holdt pauser på sine lange rejser. Som tak for mad til hesten, ville Odin fylde støvlerne med gaver og søde sager til børnene.

Lignende historier i kristne samfund fra bl.a. Holland beretter om børn der satte støvler frem med hø til julemandens rensdyr, hvorefter julemanden kvitterede med tak i form af gaver i støvlerne. Traditionen som angiveligt har overlevet kristningen af den hedenske kultur, har senere udviklet sig til det vi kender i dag; en julesok over pejsen.

Store som små


I dag er julesokkens udseende gået langt fra den oprindelige støvle. Der findes julesokker som er hjemmelavede, simple, udsmykkede, købte, små, store og i alle verdens farver. Uanset hvordan du foretrækker din julesok, er du sikker på, at den vil bidrage til den dejlige julestemning i hjemmet.

Fordelen ved at traditionen har udviklet sig med årene er, at du nu ikke længere kun kan bruge din julesok til hø til hesten eller rensdyrene, men til alverdens formål.

24 små julesokker kan udgøre en hyggelig og spændende julekalender til børnene. En enkelt julesok kan bruges til adventsgaver hver søndag i julemåneden og papirudgaven kan bruges til pebernødder på juletræet eller som hyggelige jule bordkort til julefrokosten.

Julesok eller julestrømpe?


De seneste år er der kommet endnu en tradition ud af høet til Odins hest. Julestrømper er begyndt at være mere og mere udbredt. Dog er der også, i denne forbindelse, opstået en mindre misforståelse omkring emnet. For at fjerne al forvirring er julestrømper dem man tager på fødderne, og julesokker er dem man hænger over pejsen.

Julestrømper kan spice dit outfit til julefrokosten op og gøre dig til centrum af enhver samtale. På godt og ondt. De findes i mange forskellige afskygninger, fra helt stilrene i julefarver til pompøse strømper med motiv af rudolf og andre julefigurer. Så hvis du ikke har nok i at have sokker hængende over pejsen, er julestrømper helt klart anbefalelsesværdige for lige at sætte prikken over i’et i julemåneden. Glædelig jul.

Share on  -

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

nem flytning
Nem og billig opbevaring og flytning

Der er meget, man skal holde styr på, når man skal flytte. Meget der skal pakkes ned, mange ting, der skal arrangeres. Aftaler, man har i forbindelse med ens hus skal for eksempel enten annulleres eller ændres, og så skal man lave nye aftaler om sit...

Continue Reading...
Terrassevarmer
Få mest ud af din terrassevarmer

Hvis det varme vejr i foråret lader vente på sig, eller efterårskulden er kommet tidligt, så kan der være behov for at hjælpe varmen lidt på vej. Du kan booke en rejse sydpå, men det er desværre ikke så holdbar en løsning. En anden måde at bekæmpe de...

Continue Reading...
Sådan ser vinterhjemmet ud anno 2017

Din bolig er en base hvor det skal være rart at komme. Vinteren er en af de perioder set over hele året, hvor vi bruger mest tid indendørs. Netop derfor er det også en tid, hvor der bliver snakket rigtig meget om boligindretning. Hygge er efterhånd...

Continue Reading...